Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2015

Ποιήμα: Ζώντες Ζάνες

Ζώντες Ζάνες

Η λεωφόρος με τις Ζάνες
Πως βρέθηκαν τα αγάλματα στα άδεια βάθρα πάνω,
ο φύλακας δεν μπόρεσε να εξηγήσει.
Μα ούτε οι αρχαιολόγοι και ο Υπουργός, που κάθιδρος από το γυμναστήριο, με έκτακτη ήρθε πτήση.
Τα πρόσωπα των αγαλμάτων ήταν όλα τους γνωστά σε εμάς,
Τα άδεια σήμερα βάθρα των Ζανών
Ολυμπιονίκες και πρωταθλητές, πολλοί δε από αυτούς σήμερα δήμαρχοι και βουλευτές.
Και για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία
στις βάσεις αναγράφονταν όλα τους τα στοιχεία.

Ίσως αυτή να ήταν συγκυρία ευτυχής,
αφού η Ολυμπία στους κλέφτες είναι προσφιλής.
Αναπαράσταση της λεωφόρου με τις Ζάνες
Αυτή ήταν η λύση που δώσαν οι Θεοί,
και αιώνιο όνειδος απέδιδε στους αθλητές.
Σε όποιον με δόλο, χρηματιζόμενος ή με ουσίες
το πρόσωπο τους να εμφανίζεται αιώνια στα βάθρα των Ζαννών, κι ας φτιάξαν περιουσίες.

Γιάννης Μπαχάς.
Θεσσαλονίκη, 30/4/2012.

Ένα ποίημα για μια εντυπωσιακή έμπνευση των αρχαίων Ελλήνων.
     
Μπείτε στο Στάδιο μαζί μας
Το ποίημα «Ζώντες Ζάνες» το έγραψα το καλοκαίρι του 2012 και το εμπνεύστηκα από την κλοπή αρχαιολογικών θησαυρών από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας και την εσπευσμένη επίσκεψη στην Ολυμπία του τότε Υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου που πληροφορήθηκε το γεγονός καθώς βρίσκονταν στο γυμναστήριο. Οι Ζάνες (πληθυντικός του ονόματος Ζευς) ήταν χάλκινα ονόματα του Δία των οποίων δεκαέξι βάθρα σώζονται σήμερα στην Ολυμπία.         

       Κατασκευάζονταν με τα χρήματα των προστίμων που επιβάλλονταν στους αθλητές όταν παραβίαζαν τους κανονισμούς των Ολυμπιακών Αγώνων. Στις βάσεις των αγαλμάτων υπήρχε επιγραφή με το όνομα του παραβάτη και συμβουλές προς τους αθλητές, ώστε να μην χρησιμοποιούν δόλο για να επιτύχουν την Ολυμπιακή νίκη. Η αναγραφή του ονόματος αθλητή πάνω σε μια τέτοια βάση αποτελούσε μεγάλη ντροπή για τον ίδιο και για την πόλη του.       
Ο Κήπος του Επίκουρου
     Το ποίημα δημοσιεύτηκε αρχικώς στο περιοδικό για την Τέχνη του Φανταστικού «Συμπαντικές Διαδρομές» του αεικίνητου δημιουργού Γιώργου Σωτήρχου, στο τεύχος 18 του Ιουλίου 2012 καθώς βραβεύτηκε στο διαγωνισμό φανταστικού ποιήματος που είχε προκηρύξει το έντυπο. Ακολούθησε η δημοσίευση του στο περιοδικό «Ο Κήπος του Επίκουρου» (τεύχος 21, Σεπτέμβριος 2012) το οποίο εξέδιδε στη Ρόδο ο συγγραφέας Μάριος Βερέττας, ο οποίος και το παρουσίασε ως «εξαιρετικά εύστοχο, σαρκαστικό και επίκαιρο».
Συμπαντικές Διαδρομές
      Η εξαιρετική σύλληψη των αρχαίων Ελλήνων να «διαπομπεύουν» κατά αυτόν τον τρόπο εις το διηνεκές τους επίορκους αθλητές πιστεύουμε ότι μηδαμινή επίδραση θα είχε στους σημερινούς αθλητές και παράγοντες που αποδεδειγμένα  κατακτούν τη νίκη (και τα εξ’ αυτής απορρέοντα προνόμια) με δωροδοκία ή φαρμακοδιέγερση ή αντικανονικά. Όμως, στη νέα «Αθλητική Πολιτεία» που οραματιζόμαστε το παράδειγμα των Ζανών έχει σίγουρα θέση και πολύτιμο έργο να επιτελέσει. Τέλος, το ποιήμα αναρτήθηκε και στο ιστολόγιο των Γυμναστών με ειδικότητα την Αθλητικογραφία 
          Στείλτε μας και εσείς ποίηματα με θέμα τον Αθλητισμό για να τα δημοσιεύσουμε.               


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου